50. obljetnica udruge invalida rada Istre

Utiri

50. obljetnica udruge invalida rada Istre

08.12.2018

PRAVA INVALIDA RADA TRBA PODIĆI NA HUMANIJU RAZINU 


Prema podacima Hrvatskog saveza udruga invalida rada, u Hrvatskoj živi oko 520 tisuća osoba s invaliditetom, od čega je čak 60 posto oštećenja zadobilo na radnom mjestu

Udruga invalida rada Istre nedavno je proslavila svoju 50. obljetnicu postojanja. Premda je nekad mahom okupljala radnike teško ozlijeđene na poslu, danas okuplja velik broj osoba s raznim vrstama poteškoća. Prema podacima Hrvatskog saveza udruga invalida rada, u Hrvatskoj živi oko 520 tisuća osoba s invaliditetom, od čega je čak 60 posto oštećenja zadobilo na radnom mjestu.

Važan je posao

Josip Petrač, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, i sam je zadobio teška oštećenja na radu i prije svoje 18 godine, no ipak je uspio biti radno aktivan narednih gotovo 36 godina i onda otišao u zasluženu mirovinu. Upravo je svoj primjer istaknuo kao jedan od pozitivnih, napominjući da nastavak djelatnog života za invalide rada ovisi uglavnom o okruženju u kojem žive te o vrsti posla kojom se bave, mada zakonska regulativa i nalaže da se takvim radnicima pronađe lakše radno mjesto kako bi što duže ostali zaposleni.

Na druženju u povodu 50. rođendana Udruge, pravnik Leko Sokolaj članove je upoznao s novim zakonskim prijedlozima i reformama, poput Zakona o inkluzivnom dodatku. Sokolaj se zalaže za promjenu Zakona iz 2014. godine kojim su znatno reducirana prava invalida rada, radi i na prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, a ponajviše smatra da treba unaprijediti zakonsku regulativu zapošljavanja osoba s invaliditetom. U praksi to uglavnom znači da poslodavac radnika premješta na drugo radno mjesto sukladno preostaloj radnoj sposobnosti, ali sa smanjenim koeficijentom plaće. Iako su brojne inicijative Hrvatskog saveza udruga invalida rada zasad odbačene od strane zakonodavaca, oni se, kaže Sokolaj, neće predati, niti dopustiti da budu zaboravljeni.

Labinski rudari

Iz sjene zaborava nakratko je na svjetlost dana labinske rudare i rad u rudnicima izvukao Špiro Dmitrović, jedan od najstarijih članova Udruge, koji je ovom prigodom u prostorijama Udruge izložio svoje rudarske eksponate iz prošlosti. Dmitrović je mladost proveo kao labinski rudar, obavljajući svoj posao savjesno i s entuzijazmom, no u tome ga je prekinula jedna nesreća čije posljedice i danas osjeća.

Od ustanova i predstavnika udruga nazočnih na svečanosti, istarska je udruga dobila prigodne poklone i “Zlatnu plaketu” za svoj vrijedan rad, no jednako su tako i oni uručili plakete i priznanja svojim partnerima i suradnicima. Boris Jurevini, predsjednik Udruge invalida rada Istre, uručio je tako plakete Josipu Petraču i Ivici Laziću predsjedniku i predsjedniku NO-a HSUIR-a, Branki Pažur, predsjednici Udruge invalida rada Siska i počasnoj članici istarske udruge, Nadi Vorkapić, predsjednici Udruge invalida rada Zagreb, te Luki Glavanu koji je čak 13 godina radio u Udruzi invalida rada istarske županije, kao i Vinki Brlić koja je predsjedavala udrugom dvije godine. Plakete su dodijeljene i partnerima koji se potpomažu rad udruge kroz različite programe ili projekte, a to su najčešće Društvo multiple skleroze Istarske županije, Društvo distrofičara IŽ, Liga protiv raka i Dom za starije osobe “Alfredo Štiglić” Pula.

Na proslavu su pozvani i volonteri koji sudjeluju u radu udruge te je tom prigodom proslavljen i 3. prosinac koji se obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. (P. SOFTIĆ)