6. Memorijal Marije Topić 11.05.2019. godine

Utiri

6. Memorijal Marije Topić 11.05.2019. godine

Marija Topić izabrana je za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova. Uspjela je to zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. Tražila je u društvu da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa “O NAMA S NAMA”.

U čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba osmislili smo MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ 
koji organiziramo svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

6. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Stara poslovica kaže da ljudi nestanu onda kada ih se prestanemo sjećati. Zahvaljujući brojnim životima koje je svojom odlučnošću i požrtvovnošću dotakla, sigurni smo da će sjećanje na gđu Mariju Topić, a time i njezin život, trajati vječno. Marija Topić bila je predsjednica Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) s najdužim mandatom od svih predsjednika tijekom tada gotovo polustoljetne povijesti odnosno punih četrnaest godina, sve do svoje prerane smrti 2013. godine. Upravo u spomen na život te iznimne osobe UIR Zagreba svake godine organizira  sportsko-kulturnu manifestaciju 6. Memorijal Marije Topić.

Sam program manifestacije u skladu je s duhom gđe Marije koja je istinski uživala u okruženju mnoštva ljudi. Nakon odrađenih prednatjecanja u pojedinim udrugama invalida rada diljem lijepe naše, u finalnom dijelu, 11. svibnja 2019. godine, susreli su se finalisti iz 12 udruga: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Istra, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor, Sisak i Zagreb. U tom su prvom, sportskom dijelu manifestacije, svi natjecatelji finalisti iskazali svoju snagu, spremnost i natjecateljski duh u okviru sedam sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, stolni tenis, viseća kuglana i streljaštvo. Dok se prvih šest aktivnosti odvijalo na Otoku Trešnjevka, u okviru RŠC Jarun, streljaštvo je organizirano u zračnoj streljani Streljačkog kluba Kustošija.

Preko 150 natjecatelja iz 12 gradova lijepe naše možda su najbolji pokazatelj koliko je, čak i šestu godinu nakon njezina prerana odlaska, uspomena na gđu Mariju Topić, tu iznimnu osobu, ostala živa. U čast gđe Marije koja, svom invaliditetu usprkos, nikada nije klonula duhom, invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom odlučile su pokazati sportski i natjecateljski duh. Snage su tako omjerili u nabrojanih sedam sportskih aktivnosti, a ovom prilikom još jednom čestitamo svim sudionicima. Ono što svakako treba naglasiti jest zajedništvo i sloga mnogobrojnih invalida rada.

Sportski dio programa pratio je kulturno-zabavni dio kojem su se, uz užu obitelj Marije Topić, odazvali njezini brojni prijatelji i suradnici. Pozdravne govore uz sjećanje na dobra i velika djela Marije Topić, odradile su Nade Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba i Marinka Bakula-Anđelić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ureda koje je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije šestu godinu zaredom. Potom su proglašeni rezultati natjecanja i podjeljena su zaslužena odličja nakon čega se druženje nastavilo uz glazbu i ples. 

Brojni su suradnici i prijatelji gđe Marije Topić sudjelovanjem na Memorijalu u njezinu čast još jednom iskazali pijetet njezinu liku i djelu i pritom se, neizostavno, dotaknuli bitnih pitanja za populaciju invalida rada Republike Hrvatske, populaciju čiji je Marija Topić bila sastavni dio i koja je bila njen sastavni dio.

https://uir-zagreb.hr/vazni-datumi-hr/memorijal-marije-topic

https://uir-zagreb.hr/images/_old/uirz-memorijal/2019popissvi.pdf