Potrebno je nužno unaprijedi zakonsku regulativu

Utiri

Potrebno je nužno unaprijedi zakonsku regulativu

29/11/2018

NUŽNO UNAPRIJEDITI ZAKONSKU REGULATIVU

Špiro Dmitrović mladost je proveo kao labinski rudar. Svoj je posao obavljao, kaže, savjesno i s entuzijazmom, no u tome ga je prekinuo incident s poljskim plugom.

Uslijedio je dug oporavak i rehabilitacija, a i problemi s rukama i danas su prisutni. Špiro je član Udruge invalida rada Istre, koja je danas obilježila 50. godišnjicu rada i djelovanja. No danas okuplja velik broj osoba s raznim vrstama poteškoća.

Prema podacima Hrvatskog saveza udruga invalida rada, u Hrvatskoj živi oko 520 tisuća osoba s invaliditetom, od čega je čak 60% oštećenja steklo na radnom mjestu.

Ovom je prilikom pravnik Leko Sokolaj članove upoznao s novim zakonskim prijedlozima i reformama, poput Zakona o inkluzivnom dodatku. Sokolaj se zalaže za promjenu Zakona iz 2014. godine kojim su znatno reducirana prava invalida rada, a radi i na prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji. Unaprijediti, smatra, treba i zakonsku regulativu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U praksi to uglavnom znači da poslodavac radnika premješta na drugo radno mjesto sukladno preostaloj radnoj sposobnosti, ali sa smanjenim koeficijentom plaće.

Iako su brojne inicijative Hrvatskog saveza udruga invalida rada zasad odbačene od strane zakonodavaca, oni se, kaže Sokolaj, neće predati. I neće dopustiti da budu zaboravljeni, baš kao što Špiro Dmitrović svojom izložbom iz zaborava izvlači labinske rudare.

Videonovinarka: STEPHANIE STELKO
(c)TvIstra