Poticanje umrežavanja civilnog društva – ljudski potencijal

Utiri

Poticanje umrežavanja civilnog društva – ljudski potencijal




Zaštitna radionica TEKOP NOVA, Pula

Officina per la tutela TEKOP NOVA, Pola

10.12.2018.

Članovi Udruge invalida rada Istre sudjelovali su na Zaštitnoj radionici TEKOP NOVE, Ustanove za zapošljavanje osoba s invaliditetom osnovane od osnivača:

Istarske županije, Grada Pule i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ustanova je registrirana 18. rujna 2003. godine, kao pravni subjekt sa statusom Zaštitne radionice, u svrhu zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom, a započela sa radom u svibnju 2004. godine.

Od samog osnivanja Tekop Nova obavljala je djelatnost u neadekvatnim prostorijama „ Arena “ modne kuće Pula, sve do njezinog stečaja.

Grad Pula i Istarska županija pravovremeno su našli rješenje za alternativni i trajni poslovni prostor.

Odlukom Gradonačelnika Grada Pule, poslovni prostor u vlasništvu Grada Pule, daje se Ustanovi za zapošljavanje osoba s invaliditetom Tekop Nova Pula za obavljanje registrirane djelatnosti na vrijeme od 10 godina uz mogućnost produženja vremena uporabe.

Trenutno Zaštitna radionica Tekop Nova upošljava 34 radnika, od čega 19 osoba s invaliditetom odnosno 55,88 %.

Svoje mjesto u procesu rada našle su osobe s invaliditetom nastalim kao posljedica različitih dijagnoza – osobe s cerebralnom paralizom, gluhe osobe, osobe s mentalnom retardacijom i osobe s tjelesnim oštećenjem.

Sa strukovnom školom, dogovara se model školovanja učenika za zanimanje konfekcionar, budući već 5 godina nije upisan učenik za to obrazovanje. Dio zaposlenika Tekop Nove ispunilo je uvjete za mirovinu, što smatraju da će se kroz kratko vrijeme pokazati kao veliki problem.

Školi za odgoj i obrazovanje, omogućili su odrađivanje prakse za školsku godinu 2018./ 2019., za jednu učenicu koja se školuje za zvanje pomoćnog konfekcionara. Nadaju se da će primjer dobre prakse ponukati upisivanje u smjer pomoćnog konfekcionara.

Intenzivno surađuju sa HZZ Pula po pitanju zapošljavanja.

Putem mjere „ Osposobljavanjem uz rad“ u 2018. godini zaposlili su 3 osobe s invaliditetom od ukupno 6.