Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Utiri

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

autizam

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Prema zadnjem istraživanju, bilježi se stalan porast autističnih poremećaja, čija se pojavnost u proteklih 50 godina povećala za čak 15 puta. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj živi oko 12 000 osoba s autizmom. 

Savez udruga za autizam Hrvatske obilježit će Svjetski dan svjesnosti o autizmu zajedničkim akcijama udruga članica u gradovima diljem Hrvatske i centralnim događanjem u Zagrebu 02. travnja 2019. 

– 10:30 – 11:30 sati – okrugli stol – “40 godina Saveza, 40 godina autizma u Hrvatskoj” 

– 12:00 sati – Puštanje balona na Trgu bana Josipa Jelačića

– 12:30 sati – “Uđite u naš tramvaj – uđite u naše cipele” 

– 13:00 – 15:00 sati – Aktivnosti u Maksimiru