Započeo 18. Festival jednakih mogućnosti

Utiri

Započeo 18. Festival jednakih mogućnosti

Međunarodna manifestacija, u organizaciji Društva tjelesnih invalida, održava se od 21. do 23. svibnja. Oko 600 osoba s invaliditetom nastupit će s umjetnicima iz zemlje i inozemstva

Trodnevna manifestacija, 18. Festival jednakih mogućnosti (18. F=M), otvorena je u utorak na Trgu bana Jelačića, a ugostit će brojne osobe s invaliditetom koje s raznim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama, čime se želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom.

Međunarodna manifestacija, u organizaciji Društva tjelesnih invalida, održava se od 21. do 23. svibnja. Oko 600 osoba s invaliditetom nastupit će s umjetnicima iz zemlje i inozemstva, a među njima su bendovi Meritas, Megablast, JazzElle, Country Strike, Pravila Igre, Dino Jelusić & Animal Drive, Lara Demarin, Retro Boys, Matija Cvek, Ćiro Gašparac, Atomic Dance Factory, Zgroove i drugi.

Jedna od organizatorica festivala Viktorija Lisec upozorila je da se osobe s invaliditetom često smatraju ‘onima koji trebaju pomoć’ te naglasila da, u okviru svojih mogućnosti, i one mogu samostalno sudjelovati u društvenom i svakodnevnom životu.

– Kao i drugi ljudi, mi nemamo sve mogućnosti nego prepreke s kojima se suočavamo. No, uz ustrajnost, prepreke nas ne sprječavaju da radimo ono što volimo. I mi se bavimo sportom, slikanjem, volimo plesati i pjevati – rekla je Lisec.

Istaknuvši da je Hrvatska općenito napredovala u pogledu infrastrukture za osobe s invaliditetom, upozorila je da bi trebalo raditi na daljnjem prilagođavanju prostora u manjim sredinama, gdje je stanje teže nego u Zagrebu.

– Osobito treba prilagoditi javne ustanove da osobe s invaliditetom mogu same doći u poštu, kino ili drugdje, da nismo zbog prepreka segregirani – poručila je Lisec.

Redateljica glazbeno-scenskog programa Milica Gregurić Prugovečki istaknula je da manifestacija nema humanitarni nego promotivni karakter, jer se prvenstveno želi podići svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom. Na festivalu sudjeluju brojne udruge iz Hrvatske, Slovenije i Rumunjske, javlja Hina.

– Ideja je festivala da pridonesemo ravnopravnosti građana. U Hrvatskoj se vidi napredak, ali to je najizraženije u Zagrebu dok ostali krajevi zaostaju. Iako je mnogo postignuto, nažalost, imamo još mnogo posla – ocjenjuje Gregurić Prugovečki.

U iščekivanju boljih vremenskih uvjeta najavila je igru mobilnosti pod sloganom ‘Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja’, u kojoj građani na improviziranom poligonu mogu pokušati svladati zapreke u invalidskim kolicima ili se orijentirati u prostoru pomoću bijelog štapa.

Ljubitelje slikarstva pozvala je u razgledavanje skupne izložbe likovnih radova 60 umjetnika. Od turnirskih natjecanja izdvojila je sportaše s invaliditetom iz Slovenije i Hrvatske u sjedećoj odbojci, uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.

In-Portal